Spelregels

Voor het basisspel Spider Solitaire gelden diverse spelregels. Als je het kaartspel zelf gaat uitleggen op tafel, beginnen deze spelregels al bij het aantal kaarten dat je gaat gebruiken. Je speelt met 54 kaarten, die je onderverdeeld in tien stapels van 5 tot 6 kaarten. Het is uiteindelijk de bedoeling dat je alle kaarten zo snel mogelijk wegspeelt. 

Spider Solitaire Spelregels voor beginners

Welkom bij Spider Solitaire, een boeiend en strategisch kaartspel dat je uren speelplezier kan bieden. Er zijn verschillende varianten van dit spel zoals Spider Solitaire Windows, variërend van makkelijk tot moeilijk, dus er is voor ieder wat wils. In deze gids gaan we in op de basisregels en -strategieën om je op weg te helpen.

Doel van het spel Spider Solitaire

Het doel van Spider Solitaire is om alle kaarten van het speelveld te verwijderen door sequenties te vormen van koning tot aas van dezelfde kleur of hetzelfde symbool. Wanneer je een complete sequentie hebt, wordt deze uit het speelveld verwijderd. Dit is het doel van alle varianten of soorten Spider Solitaire zoals bijvoorbeeld Spider Solitaire Blue.

Benodigdheden

Wat heb je nodig om te spelen ervanuit gaande dat je alle 3 de varianten wil spelen?
Als je alle drie de varianten (1 Suit, 2 Suits en 4 Suits) wilt spelen, heb je twee standaardspellen van 52 kaarten nodig, wat neerkomt op 104 kaarten in totaal.

Het Speelveld / Layout

  • Het Tableau: Begin met 54 kaarten, verdeeld over 10 kolommen op het speelveld. De eerste vier kolommen bevatten elk 6 kaarten en de laatste zes kolommen hebben elk 5 kaarten. Alleen de bovenste kaart in elke kolom is zichtbaar.
  • De Trekstapel: De overgebleven 50 kaarten worden opzij gelegd als trekstapel.

Spelverloop

Het doel van het spel is om complete sequenties te vormen van koning tot aas, allemaal van dezelfde kleur of suit. Wanneer een dergelijke sequentie is voltooid, wordt deze uit het spel verwijderd. Als je geen zetten meer kunt maken, kun je kaarten trekken uit de trekstapel om nieuwe mogelijkheden te creëren.

Regels mbt het Verplaatsen van de Kaarten

Je mag alleen de bovenste kaart van elke kolom of een reeks bovenste kaarten die al in volgorde zijn verplaatsen. Deze kaarten of sequenties kun je naar andere kolommen verplaatsen om langere sequenties te maken of om kaarten vrij te spelen. Een lege kolom mag gevuld worden met elke kaart of sequentie.

Wat je wel en niet mag doen

  • Je mag alleen de bovenste kaart van een kolom of een geldige sequentie van kaarten verplaatsen.
  • Je mag geen kaarten of sequenties terug naar de trekstapel verplaatsen.
  • Je kunt alleen complete sequenties (van koning tot aas) uit het speelveld verwijderen.

Tips voor beginners

  • Probeer eerst de kolommen met de meeste kaarten te legen. Dit geeft je meer bewegingsvrijheid.
  • Wees voorzichtig bij het gebruik van de trekstapel. Als je nog bewegingen kunt maken op het bord, doe dat dan eerst voordat je de trekstapel gebruikt.
  • Denk vooruit. Probeer te anticiperen op welke kaarten je nodig zult hebben in toekomstige beurten.

Klassiek Spider Solitaire Spelregels

Om de kaarten op de juiste plek te leggen, geldt er een bepaalde volgorde waarin je ze wegspeelt. Deze volgorde verschilt echter van de onderste rij kaarten en de bovenste rij kaarten, waar de azen liggen. 

Je begint meestal met het wegleggen van kaarten op de onderste rij. Van de onderste kaart naar de bovenste kaart geldt de volgorde: K, H, J,10,9,8,7,6,5,4,3 en tenslotte 2. Uiteindelijk kan je de hele rij naar de juiste Aas slepen. Mocht je kaarten hebben die je gelijk op de Azen kunt leggen, dan verandert de volgorde. Stel je hebt een harten Aas en je volgende kaart is een harten 2, dan kun je de harten 2 naar de harten Aas slepen. Op die manier kun je dan die stapel opbouwen. Dan krijg je dus van de onderste kaart naar de bovenste kaart deze volgorde: A, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, J, H en tenslotte K. Het is verder belangrijk om te weten dat je alleen kaarten van dezelfde vorm en kleur bij elkaar kan leggen. Er kan dus geen schoppen 9 op een harten 10 worden gelegd. Je zult het ook wel merken als je een fout maakt, want de kaart wordt dan gewoon weer teruggezet op de stapel waar hij vandaan kwam. Je kan de kaarten die al op de stapels liggen blijven verplaatsen naar andere stapels, zolang het maar de goede kleur is. 

Spider Solitaire Spelen:

Spider-solitaire-spel-icoon-200x200
SPIDER
spider-solitaire-time
TIME
spider-solitaire-2-suit
2 SUITS
spider-solitaire-big
BIG
spider-solitaire-frvr
FRVR
Spider Solitaire Classic
CLASSIC
1 SUIT
Spider Solitaire Blue Speel Nu
BLUE
Spider Solitaire Windows speel nu
WINDOWS

Spelregels Spider Solitaire Varianten

Wellicht ben je alleen bekend met de spelregels van classic Spider Solitaire, maar er zijn meerdere soorten spellen gebaseerd op het klassieke kaartspel. Zo heb je onder andere ‘Crescent Solitaire’, ‘Klondike Solitaire’, ‘Freecell’, ‘TriPeaks Solitaire’ en ‘Pyramid Solitaire’. De spellen komen voornamelijk op hetzelfde idee neer, maar de namen verschillen omdat ze uit diverse landen komen.

Klondike behoort tot de populairste kaartspellen in de Verenigde Staten en Canada. Iedereen kent hiervan de spelregels wel.

De naam Freecell is vooral bekend bij Windows gebruikers, omdat dit spel bij Windows- en Linuxsystemen wordt geleverd. 

Bij Pyramid solitaire, het woord zegt het al, begint het spel met de kaarten in Pyramide vorm. Hierbij moet je alle kaarten van de Piramide naar de basis krijgen. Er gelden wel andere regels bij dan bij de klassieke Spider Solitaire. Je dient twee speelkaarten weg te spelen die samen de waarde hebben van 13 punten. Het maakt hierbij niet uit wat voor kleur de kaarten zijn, het gaat puur om de waarde. De meeste kaarten zijn hun eigen getal waard en voor de koning geldt 13 punten, voor de vrouw 12 punten en voor de boer 11 punten. De Aas is in Pyramid Solitair een punt waard. 

Een andere variant die duidelijk verschilt van het klassieke spel is Tripeaks Solitaire. Bij dit spel is het de bedoeling dat alle kaarten worden weggespeeld die 1 punt hoger of 1 punt lager in waarde zijn dan de open kaarten. Hierbij gaat het ook puur om de waarde en niet om de kleur van de kaarten.