Kaartspellen

Nu je kennis hebt kunnen maken met alle leuke kanten van Spider Solitaire Classic, vind je het misschien ook leuk om nog meer kaartspellen te leren kennen. Er zijn namelijk in België nog meer kaartspellen die het waard zijn om te proberen. Wist je dat de kaarten er niet overal hetzelfde uitzien? De kaarten in Nederland, België, Frankrijk, Engeland en Amerika hebben Franse kaartsymbolen die we inmiddels allemaal kennen: harten, ruiten, klaveren en schoppen. In Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en diverse Oost-Europese landen zijn er kaarten met harten, bellen, bladeren en eikels. Spanje en Italië hebben zelfs nog andere kaarten: hier staan munten, bekers, zwaarden en knotsen op. 

Verschillende Spider Solitaire Kaartspellen Spelen

Spider-solitaire-spel-icoon-200x200
SPIDER
spider-solitaire-time
TIME
spider-solitaire-2-suit
2 SUITS
spider-solitaire-big
BIG
spider-solitaire-frvr
FRVR
Spider Solitaire Classic
CLASSIC
1 SUIT
Spider Solitaire Blue Speel Nu
BLUE
Spider Solitaire Windows speel nu
WINDOWS

Spider Solitaire en zijn populariteit als eenpersoons kaartspel

Spider Solitaire is één van de meest populaire solitaire kaartspellen en is vooral bekend geworden door de opname in verschillende versies van het Microsoft Spider Solitaire Windows -besturingssysteem. Het spel is zo populair omdat het een goede mix biedt van strategie en kans. Afhankelijk van de variant die je kiest (1 Suit, 2 Suits of 4 Suits), kun je het spel zo makkelijk of moeilijk maken als je zelf wilt.

De populariteit van Spider Solitaire Big is zo groot dat het vaak als een op zichzelf staand spel wordt gezien, los van andere solitaire spellen. Dit komt mede door de beschikbaarheid op verschillende platforms, waaronder smartphones, tablets en natuurlijk computers. Er zijn zelfs online communities en toernooien die zich specifiek richten op Spider Solitaire.

Kaartspellen voor één persoon: Meer dan alleen Patience

Kaartspellen voor één persoon zijn al generaties lang een populaire vorm van entertainment en mentale stimulatie. Terwijl velen de term “patience” gebruiken om naar deze solitaire spellen te verwijzen, is niet elk kaartspel voor één persoon strikt een “patiencespel.”

Verscheidenheid aan spellen

Patience is in feite een categorie binnen de solitaire kaartspellen en wordt gekenmerkt door een specifieke set regels en doelstellingen, zoals het ordenen van kaarten in een bepaalde sequentie. Er zijn echter ook andere soorten solitaire kaartspellen die niet noodzakelijkerwijs onder de categorie “patience” vallen. Deze kunnen variëren van puzzelspellen tot strategische kaartspellen waarbij vaak een element van kans betrokken is. Hieronder een aantal bekende kaartspellen voor 1 persoon welke niet onder Patience vallen:

 • Streets and Alleys: Dit is een solospel dat meer op een bordspel lijkt. Het speelveld is anders dan bij traditionele solitaire-spellen en het doel is om alle kaarten te verplaatsen naar een “thuisbasis,” vergelijkbaar met hoe pionnen bewegen in een bordspel.
 • Fortune’s Favor: Dit spel is uniek omdat het gebruik maakt van een Tarot-dek en er zijn interpretaties van de kaartlayouts mogelijk. Hoewel het doel van het spel kan zijn om de kaarten op volgorde te krijgen, wordt het ook gespeeld voor waarzeggerij en meditatie.
 • Black Hole: Dit spel maakt gebruik van een enkel kaartspel en het doel is om alle kaarten rond een “zwart gat” (meestal een 2 van schoppen of een andere specifieke kaart) te plaatsen door ze in oplopende volgorde te rangschikken. Het volgt een unieke regelset die afwijkt van traditionele patience-spellen.
 • Shamrocks: In dit spel moeten de kaarten worden verplaatst naar “foundation piles,” maar er zijn beperkingen op welke kaarten kunnen worden verplaatst, wat leidt tot interessante strategische keuzes.

Kaartspellen voor 2 personen

Kaartspellen voor 2 personen zijn een fantastische manier om tijd door te brengen. Ze bieden een combinatie van strategie, vaardigheid en soms een beetje geluk, waardoor ze ideaal zijn voor een breed scala aan spelers. Of je nu een paar rustige minuten wilt doorbrengen of op zoek bent naar een avondvullend spel, er zijn talloze opties beschikbaar. Hier is een top 5 van populaire kaartspellen voor 2 personen:

 • Poker: Dit klassieke gokspel is ook uitstekend te spelen met slechts twee personen. Verschillende varianten zoals Texas Hold’em en Omaha bieden elk unieke uitdagingen.
 • Gin Rummy: Dit is een eenvoudig te leren kaartspel waarbij spelers kaarten trekken en weggooien om sets en reeksen te vormen. Het doel is om je ‘dode’ punten te minimaliseren.
 • Cribbage: Dit spel maakt gebruik van een bord voor het scoren en heeft een unieke combinatie van vaardigheid en kans, waarbij spelers kaarten in een ‘crib’ leggen die later punten kunnen scoren.
 • Bridge: Hoewel het vaak in teams wordt gespeeld, kan Bridge ook als een 2-speler variant worden genoten. Het is een spel van bieden, strategie en vaardigheid.
 • War: Dit is een eenvoudig maar boeiend spel waarbij het doel is om alle kaarten te verzamelen door steeds de hoogste kaart in een ‘gevecht’ te hebben.

Deze spellen zijn een uitstekende keuze voor wie op zoek is naar kaartspellen die goed met twee personen te spelen zijn, elk met zijn eigen unieke draai.

Top 10 Populaire Kaartspellen België 

In België zijn er een aantal kaartspellen die veel worden gespeeld. Als je klaar bent om in je eentje potjes uit te spelen, dan zijn dit wellicht ook leuke suggesties om te doen met meerdere personen. 

 • Spider Solitaire patience. Uiteraard ontbreekt dit spel niet in de top 10 populaire kaartspellen. Het voordeel is dat je dit spel in je eentje kan spelen. Je hebt er enig geduld voor nodig, maar dat maakt het juist extra bijzonder als je een potje wint.
 • Hartenjagen. Dit spel is geschikt voor zowel jong en oud en kan met vier personen worden gespeeld. Het eerste wat je doet, is van alle soorten kaarten 2 tot en met 6 eruit halen. Je speelt dus met 7, 8, 9, 10, boer, vrouw, heer en aas. Bij dit spel gaat het erom dat je de kaarten speelt met de kleur die op tafel ligt. 
 • Pesten. Tijdens dit spel kan je goede humeur worden getest. Er zijn een aantal ‘pestkaarten’ in het spel die extra roet in het eten kunnen gooien.
 • Liegen. Tijdens dit spel is het de bedoeling dat spelers bluffen
 • Klaverjassen. Dit kaartspel is zeer uitgebreid, waarvoor echt de tijd moet worden genomen. Het gaat bij dit spel, de naam zegt het al, dat je eerst alleen met klavers speelt. 
 • Bridge. Dit kaartspel valt onder denksport. Het gaat hierbij om bieden en spelen. 
 • Wippen. De persoon die de kaarten deelt, legt steeds twee kaarten. Het is de bedoeling dat je dezelfde kaart uit de pot neemt en anders een kaart in de pot legt. 
 • Zenuwen. Het doel van dit spel is om als eerste je kaarten weg te spelen. 
 • Meppen. Bij dit spel draait het ook om het reactievermogen. Je wilt de eerste zijn die alle kaarten krijgt door zo snel mogelijk je hand op twee kaarten te leggen met dezelfde kleur of waarde. 

Beste Kaartspellen Online

Sinds de digitale revolutie staan er veel spelletjes online, waaronder ook kaartspellen. Het voordeel aan online spelen, is dat je dit samen met anderen kan spelen, doordat je via de chat kan communiceren. Kaartspellen die je online kan spelen zijn:

 • Klaverjassen
 • Jokeren: Hierbij maak je setjes van dezelfde kleur of dezelfde waarden.
 • Freecell
 • Set: Hierbij pak je steeds een setje van drie kaarten tot de tafel leeg is. De setjes zijn op maar een paar manieren te combineren.
 • Duizenden: In dit spel probeer je zo snel mogelijk 1000 punten te scoren
 • Eenendertigen: Het doel is om als eerste 31 punten te scoren door een combinatie te maken met drie kaarten.
 • Boerenbridge: Tijdens het spel moet jij als eerste 100 punten halen. Je bepaalt elke ronde in hoeveel slagen jij de punten denkt te scoren. 

Beste Spider Solitaire kaartspellen

Dat is leuk al die verschillende soorten kaartspellen maar op Spidersolitaire.be gaat het uiteindelijk maar om één spel, dat is natuurlijk Spider Solitaire! Daarom vind jij hieronder het spellenoverzicht van de beste online Spider Solitaire spellen. Genoeg versies om jezelf niet te hoeven vervelen. Veel plezier met het vinden van jouw favoriete versie.