Spelregels

Voor het basisspel Spider Solitaire gelden diverse spelregels. Als je het kaartspel zelf gaat uitleggen op tafel, beginnen deze spelregels al bij het aantal kaarten dat je gaat gebruiken. Je speelt met 54 kaarten, die je onderverdeeld in tien stapels van 5 tot 6 kaarten. Het is uiteindelijk de bedoeling dat je alle kaarten zo snel mogelijk wegspeelt. 

Klassiek Spider Solitaire Spelregels

Om de kaarten op de juiste plek te leggen, geldt er een bepaalde volgorde waarin je ze wegspeelt. Deze volgorde verschilt echter van de onderste rij kaarten en de bovenste rij kaarten, waar de azen liggen. 

Je begint meestal met het wegleggen van kaarten op de onderste rij. Van de onderste kaart naar de bovenste kaart geldt de volgorde: K, H, J,10,9,8,7,6,5,4,3 en tenslotte 2. Uiteindelijk kan je de hele rij naar de juiste Aas slepen. Mocht je kaarten hebben die je gelijk op de Azen kunt leggen, dan verandert de volgorde. Stel je hebt een harten Aas en je volgende kaart is een harten 2, dan kun je de harten 2 naar de harten Aas slepen. Op die manier kun je dan die stapel opbouwen. Dan krijg je dus van de onderste kaart naar de bovenste kaart deze volgorde: A, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, J, H en tenslotte K. Het is verder belangrijk om te weten dat je alleen kaarten van dezelfde vorm en kleur bij elkaar kan leggen. Er kan dus geen schoppen 9 op een harten 10 worden gelegd. Je zult het ook wel merken als je een fout maakt, want de kaart wordt dan gewoon weer teruggezet op de stapel waar hij vandaan kwam. Je kan de kaarten die al op de stapels liggen blijven verplaatsen naar andere stapels, zolang het maar de goede kleur is. 

Spider Solitaire Varianten

Wellicht ben je alleen bekend met de klassieke Spider Solitaire, maar er zijn meerdere soorten spellen gebaseerd op het klassieke kaartspel. Zo heb je onder andere ‘Crescent Solitaire’, ‘Klondike Solitaire’, ‘Freecell’, ‘TriPeaks Solitaire’ en ‘Pyramid Solitaire’. De spellen komen voornamelijk op hetzelfde idee neer, maar de namen verschillen omdat ze uit diverse landen komen.

Klondike is bijvoorbeeld het populaire kaartspel in de Verenigde Staten en Canada. 

De naam Freecell is vooral bekend bij Windows gebruikers, omdat dit spel bij Windows- en Linuxsystemen wordt geleverd. 

Bij Pyramid solitaire, het woord zegt het al, begint het spel met de kaarten in Pyramide vorm. Hierbij moet je alle kaarten van de Piramide naar de basis krijgen. Er gelden wel andere regels bij dan bij de klassieke Spider Solitaire. Je dient twee speelkaarten weg te spelen die samen de waarde hebben van 13 punten. Het maakt hierbij niet uit wat voor kleur de kaarten zijn, het gaat puur om de waarde. De meeste kaarten zijn hun eigen getal waard en voor de koning geldt 13 punten, voor de vrouw 12 punten en voor de boer 11 punten. De Aas is in Pyramid Solitair een punt waard. 

Een andere variant die duidelijk verschilt van het klassieke spel is Tripeaks Solitaire. Bij dit spel is het de bedoeling dat alle kaarten worden weggespeeld die 1 punt hoger of 1 punt lager in waarde zijn dan de open kaarten. Hierbij gaat het ook puur om de waarde en niet om de kleur van de kaarten.

Probeer een van de gratis spider versies:

Spider-solitaire-spel-icoon-200x200
SPIDER
spider-solitaire-time
TIME
spider-solitaire-2-suit
2 SUITS
spider-solitaire-big
BIG
spider-solitaire-frvr
FRVR
spider-solitaire-classic
CLASSIC
1 SUIT
spider-solitaire-blue
BLUE
spider-solitaire-windows
WINDOWS